Tarta z bitą śmietaną i mascarpone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • herbatniki

    200 g
  • masło

    120 g

Masa

  • masa kajmakowa

    400 g
  • śmietana 30%

    300 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z bitą śmietaną i mascarpone foto
Herbatniki kruszymy przy pomocy wałka. Masło roztapiamy i łączymy z herbatnikami do uzyskania ciasta o konsystencji piasku.
Krok 2 - Tarta z bitą śmietaną i mascarpone foto
Ciasto rozprowadzamy cienką warstwą w formie do tarty. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 10-15 minut do uzyskania lekko złotego koloru.
Krok 3 - Tarta z bitą śmietaną i mascarpone foto
Bitą śmietanę ubijamy, dodajemy ser mascarpone i cukier puder.
Krok 4 - Tarta z bitą śmietaną i mascarpone foto
Na ostygnięty spód ciasta nakładamy warstwę masy kajmakowej, następnie masę śmietanowo-serową. Na wierzchu posypujemy kakaem. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 05.02.2017 17:10
bardzo dobra
cookingangelika 04.02.2017 13:33
cudowny lekki deser :)
Ewelina1991 03.02.2017 11:44
dobra tarta
Franciszek 03.02.2017 00:28
dobre do kawy
norweska20 02.02.2017 23:58
moje smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat