Przepis i sposób przygotowania na: tarta z bananami
3 banany obrać i rozgnieść widelcem i wymieszać z 1 łyżką cukru. I zostawić w spokoju można skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
W rondelku rozpuścić 6 łyżek masła, dodać likier amaretto, miód, 2 łyżki soku z cytryny, goździki, szczyptę gałki oraz imbir. Gotować ok. 5 minut. Wyjąć goździki. Następnie ostudzić i połączyć razem z wiórkami. Jajka ubić z cukrem i dodać do wiórek.
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę do tarty razem z brzegami. Podpiec na jasnozłoty kolor. Następnie wyjąć i wyłożyć masę bananową a na to masę z wiórkami kokosowymi. Piec do zarumienienia góry.
Ostatniego banana podsmażyć na łyżce masła i szczypcie cynamonu na patelni. Po ostudzeniu wyłożyć banany na wierzch ciasta.