Przepis i sposób przygotowania na: Tarta wegetariańska-błyskawiczna
Tarta wege - pyszna na ciepło, lekko przestudzona lub na zimno z sałatką. W tym przepisie łączymy bakłażana, cukinie i pomidory, które doprawiamy gałką muszkatołową i serem grana padano.
Ciasto kruche:
Do żółtka dodałem łyżkę wody, roztrzepałem energicznie. Mąkę przesiałem do miski, aby ją napowietrzyć. Dodałem szczyptę soli.
Wymieszałem, na środku zrobiłem wgłębienie i włożyłem pokrojone masło. Wyrobiłem ciasto szybko (ciasto kruche nie lubi ciepła).
Dodałem żółtko z wodą. Zagniotłem. Stolnicę obsypałem mąką, przełożyłem ciasto. Rozwałkowałem, a następnie uformowałem kulę, owinąłem folią i włożyłem do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ciasto jest wtedy gotowe do wykorzystania.
Przygotowanie spodu tarty wegetariańskiej:
Ciasto wyjąłem z lodówki. Okrągłą formę wyłożyłem papierem do pieczenia. Rozwałkowałem ciasto na grubość pół centymetra i przeniosłem na wałku do formy. Zawinąłem nadmiar ciasta na brzegach. Spód nakłułem widelcem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto się przyrumieniło.
Przygotowanie wierzchu, farszu tarty wege:
Z cukinii odciąłem końce, przekroiłem wzdłuż, pokroiłem w kostkę.
Z bakłażana również odciąłem koniec, pokroiłem w plasterki.
Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem cukinię i bakłażana. Dusiłem razem, mieszając, aż warzywa zmiękły i się przyrumieniły. Posoliłem i popieprzyłem. Pomidory opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plasterki. Usunąłem sok z pestkami (jeśli jest go za dużo).
W miseczce roztrzepałem jajka, wlałem śmietanę z mlekiem. Doprawiłem solą, pieprzem i startą gałką. Spód tarty oprószyłem delikatnie mąką. Wyłożyłem usmażony bakłażan z cukinią, a na to pokrojone pomidory. Zalałem wierzch masą śmietanowo-jajeczną. Posypałem startym serem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika, piekłem ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni C.