Tarta wegetariańska-błyskawiczna

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Danie wegetariańskie
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    250 gramów
  • masło 82%

    125 gramów
  • żółtko

    1 sztuka
  • woda

    2 łyżki
  • sól

    0.5 łyżeczki

Wierzch:

  • pomidory

    3 sztuki
  • bakłażan

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • jajka

    2 sztuki
  • śmietana

    0.5 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • ser grana padano

    100 gramów
  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto kruche.
Do żółtka dodałem łyżkę wody, roztrzepałem energicznie. Mąkę przesiałem do miski, aby ją napowietrzyć. Dodałem szczyptę soli.
Wymieszałem, na środku zrobiłem wgłębienie i włożyłem pokrojone masło. Wyrobiłem ciasto szybko (ciasto kruche nie lubi ciepła).
Dodałem żółtko z wodą. Zagniotłem. Stolnicę obsypałem mąką, przełożyłem ciasto. Rozwałkowałem, a następnie uformowałem kulę, owinąłem folią i włożyłem do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ciasto jest wtedy gotowe do wykorzystania.

Przygotowanie spodu.
Ciasto wyjąłem z lodówki. Okrągłą formę wyłożyłem papierem do pieczenia. Rozwałkowałem ciasto na grubość pół centymetra i przeniosłem na wałku do formy. Zawinąłem nadmiar ciasta na brzegach. Spód nakłułem widelcem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż ciasto się przyrumieniło.

Przygotowanie wierzchu.
Z cukinii odciąłem końce, przekroiłem wzdłuż, pokroiłem w kostkę.
Z bakłażana również odciąłem koniec, pokroiłem w plasterki.
Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem cukinie i bakłażana. Dusiłem razem, mieszając, aż warzywa zmiękły i się przyrumieniły. Posoliłem i popieprzyłem. Pomidory opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w plasterki. Usunąłem sok z pestkami (jeśli jest go za dużo).
W miseczce roztrzepałem jajka, wlałem śmietanę z mlekiem. Doprawiłem solą, pieprzem i startą gałką. Spód tarty oprószyłem delikatnie mąką. Wyłożyłem usmażony bakłażan z cukinią, a na to pokrojone pomidory. Zalałem wierzch masą śmietanowo-jajeczną. Posypałem startym serem. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika, piekłem ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat