Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta szpinakowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g
jaja 1 sztuka
olej do smażenia 20 g
cebula 1 sztuka
szpinak mrożony 350 g
ząbek czosnku 2 sztuki
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta
pomidor 1 sztuka
feta 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowa

Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy formę do tarty tymże ciastem, nakłuwamy go widelcem i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Na oleju podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy na patelnię zamrożony szpinak. Zawartość patelni mieszamy od czasu do czasu aż szpinak się rozmrozi i nadmiar wody wyparuje - szpinak nie powinien być wodnisty. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy tak przygotowany szpinak na ciasto, układamy na wierzchu plastry pomidora i kostki fety. Wszystko wkładamy do gorące piekarnika na najniższy poziom i pieczemy 40 (czterdzieści) minut w temperaturze 200 (dwieście) stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 31.10.2012 12:28
Moje smaki.
wyattearp 31.10.2012 11:04
PYSZNE
ziutula
ziutula 31.10.2012 09:22
szpinak zawsze zjem
Joanna46 31.10.2012 08:31
Ładnie się prezentuje.
artur7 31.10.2012 07:16
pyszne
jasiek 30.10.2012 22:24
dobra przekaska
jasiek 30.10.2012 22:24
dobra przekaska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak