Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta szparagowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
szparagi zielone 1 pęczek
marchew 3 szt.
śmietana 30% 1 szkl.
jajko 3 szt.
sok z cytryny
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz
ser żółty 5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: tarta szparagowa

szparagi umyć obciąć twarde końce,obrać do 1/3 wysokości,marchew obrać i umyć,a następnie blanszować wraz ze szparagami w osolonym wrzątku przez 5min.Śmietanę rozmącić z jajkami i startym serem,doprawić do smaku sokiem z cytryny,tymiankiem,gałką muszkatołową,solą oraz pieprzem całość wymieszać.Wysmarowaną formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim,na ciasto układać szparagi z marchewką całość zalać masą śmietanową i upiec w temp.200st.ok.35min.Jeśli będzie za bardzo się rumienić to przykryć pergaminem lub zmniejszyć temp.po upieczeniu od razu podawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.02.2014 07:27
chętnie wypróbuję
Wacław 08.04.2013 09:38
ciekawy pomysł na kolację !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak