Przepis i sposób przygotowania na: Tarta orzechowo - serowa z czereśniami
Czereśnie opłukałam, osączyłam, wydrylowałam. Orzechy wrzuciłam na patelnię i podgrzewałam potrząsając nią co chwilę żeby się podprażyły. Pod wpływem temperatury skórka na orzeszkach ciemnieje i pęka. Gdy tak się stało a orzechy zaczęły intensywnie pachnieć przesypałam je na czystą ściereczkę i pocierałam przez nią aż skórką zeszła. Wybrałam czyste orzeszki i grubo je posiekałam.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim formę - użyła tortownicy o śr. 30 cm.. Zrobiłam dość wysoki rant żeby móc potem wypełnić ciasto masą. Gęsto nakłułam ciasto widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piekłam ok. 20 min. aż lekko się zrumieniło. Gdy ciasto się podpiekało ja zrobiłam masę. Jajko i żółtko utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam zmielony ser, sok cytryny, esencję i mąkę, dokładnie utarłam. Wyłożyłam masę na gorące ciasto. Na wierzchu ułożyłam czereśnie i posypałam orzechami. Piekłam ok. 30 min. w temp. 170 st.C. Po przestudzeniu oprószyłam leciutko cukrem pudrem.