Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z curdem z mango, bezą i malinami
Kroki postępowania
BEZA:
Białka ubijać na średnich obrotach przez 4 minuty. Następnie, ciągle ubijając, dodawać cukier (łyżeczka po łyżeczce), miksować około 10 minut. Na koniec dolać ocet winny oraz wsypać mąkę ziemniaczaną. Miksować całość około 3 minuty.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papier do pieczenia wyłożyć na blaszce. Rozłożyć białka na papierze do pieczenia na odrysowanym okręgu o średnicy 22 centymetrów. Dość szybko i sprawnie rozłożyć masę. Wstawić całość do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezę przez 1 godzinę. Można ten czas przedłużyć do półtora godziny. Po tym czasie wyciągnąć i poczekać aż ostygnie w temperaturze pokojowej.
CURD:
Mango obrać (przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i wywinąć, poodrywać kostki).
Żółtka, mango i cukier zmiksować razem do uzyskania puszystej masy. Przelać do garnuszka i podgrzewać, cały czas mieszając (nie zagotować). Po uzyskaniu 90 stopni zdjąć z ognia, posypać po całej powierzchni garnuszka mąkę kukurydzianą (by nie powstały grudy) i dokładnie wymieszać.
Jak krem trochę ostygnie, to znów podgrzać do 90 stopni, zdjąć z ognia i dodać po kawałku masło. Mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Jeżeli krem nie jest dość gęsty, należy znów go podgrzać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinien być lejący się ale nie zbyt bardzo, coś w rodzaju budyniu).
SPÓD:
Mąkę wyrobić z masłem, żółtkiem, odrobiną soli, cukrem i lodowatą wodą. Ja używam do wyrabiania robota kuchennego.
Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę na tartę, nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
Poczekać aż spód ostygnie. Wylać na niego curd z mango i położyć na wierzch bezę. Bezę można polać z wierzchu delikatnie resztką curda z mango i obłożyć malinami.