Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta malinowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt.
masło 100 g
woda zimna 2 łyżki
dowolne ciastka czekoladowe 50 g
sól szczypta

Nadzienie

śmietana kremówka 1 szklanka
biała czekolada 100 g
jajko 3 szt.
maliny świeże 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta malinowa

Mąkę przesiewamy przez sito, masło siekamy a ciasteczka kruszymy na miałko, Do przesianej mąki dodajemy posiekane schłodzone masło, cukier puder, szczyptę soli, pokruszone ciasteczka, żółtka i wodę. Zagniatamy szybko ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 15-20 min. Studzimy.
Przygotowujemy nadzienie: Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy ją ze śmietanką. Studzimy. Jajka musimy lekko rozmącić widelcem i dodajemy je do śmietanki wymieszanej z czekoladą. Delikatnie mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Na końcu wrzucamy umyte i osuszone maliny. Mieszamy łyżką. Gotową masę wylewamy na upieczony spód tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15-20 min. Studzimy. Posypujemy wierzch tarty cukrem pudrem. Dekorujemy malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 12.11.2016 15:20
Pyszna tarta z malinkami
Krzysztof15 12.11.2016 13:02
bardzo smaczna
Patrycja33 11.11.2016 22:36
Smaczna:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak