Tarta dyniowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    250 g
  • cukier

    65 g
  • masło

    150 g
  • jajko

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Masa dyniowa

  • puree z dyni

    400 g
  • jajko

    3 szt
  • cukier trzcinowy

    135 g
  • śmietana 18 proc

    260 ml
  • mąka tortowa

    1 łyżka
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/8 łyżeczki
  • goździki mielone

    1/4 łyżeczki

Dekoracja

  • śmietana 18 proc

  • Cynamon mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta dyniowa foto
Przygotować ciasto: w misce wymieszać mąkę, cukier i sól.
Krok 2 - Tarta dyniowa foto
Masło o temperaturze pokojowej pokrojone w kostkę dodać do miski z mąką i siekać dalej nożem aż masło połączy się z resztą składników.
Krok 3 - Tarta dyniowa foto
Dodać jajko ze śmietaną. Zagnieść ciasto.
Krok 4 - Tarta dyniowa foto
Ciasto rozwałkować na wymiar trochę większy od formy do tarty i wyłożyć ciasto pokrywając też brzegi formy. Owinąć folią formę z ciastem i włożyć do lodówki na min. 30 minut (można przetrzymywać ciasto w lodówce przez max. 2 dni). Wyjąć ciasto z lodówki i nagrzać piekarnik do 190 stopni i włożyć ciasto podziurawione widelcem na ok. 15 minut.
Krok 5 - Tarta dyniowa foto
Przygotować puree z dyni: można użyć mrożonego i podgrzać je w mikrofali aby się rozmroziło i nadmiar wody należy odlać (lub gotować w garnku aby woda wyparowała). Można zrobić puree z dyni świeże: miąższ dyni pokroić w kostkę i gotować do miękkości, potem zblendować na gładką masę.
Krok 6 - Tarta dyniowa foto
Następnie w naczyniu rozkłócić jajka.
Krok 7 - Tarta dyniowa foto
Przygotować masę dyniową: w misce dobrze wymieszać puree z dyni, cukier trzcinowy, mąkę, cynamon, zmielone goździki, cynamon, imbir, jajka i śmietanę.
Krok 8 - Tarta dyniowa foto
Wylać masę dyniową na podpieczony spód ciasta. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Podawać tartę z łyżką śmietany i cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 18.03.2015 21:21
palce lizać
Monika-twin 16.03.2015 15:26
fajna tarta.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat