tarta czekoladowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • masło

    120 gram
  • mąka

    200 gram
  • cukier

    50 gram
  • żółtka

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta

masa czekoladowa

  • czekolada gorzka

    400 gram
  • śmietana 30%

    500 mililtrów
  • syrop kukurydziany

    50 gram
  • masło

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto:
Schłodzone masło kroimy w kostkę, łączymy z mąką i cukrem. Dodajemy żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto , owijamy folią i schładzamy 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy zostawiając kawałki ciast poza rantem aby ciasto nie spłynęło do formy w czasie pieczenia. Formę z ciastem chłodzimy 30 minut w lodówce a potem pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.

masa czekoladowa:
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i syrop glukozowy. Mieszamy na gładką masę, a pod koniec dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
Masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 24.09.2017 16:37
Mniam, czekolada... <3 :D
cukiereczek 24.09.2017 15:19
wow ale czekoladowa
bietka 23.09.2017 21:07
pychota :)
Róża1 23.09.2017 20:56
Ekstra przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat