Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka tortowa
1,5 szklanki -
mąka pszenna
1,5 szklanki -
masło
25 dag -
żółtko jajek
5 sztuk -
cukier puder
1/2 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Nadzienie
-
mleko
1/2 litra -
budyń śmietankowy
1 duże na 750 ml mleka opakowanie -
cukier puder
1/2 szklanki -
śmietana kremówka
1 szklanka -
jajko
3 sztuki -
śliwki węgierki
30-40 dag
Przepis i sposób przygotowania Tarta budyniowa ze śliwkami
Rewelacyjnie kruchy spód, lekka jak piórko masa budyniowa, sezonowe owoce. Czego chcieć więcej? Budyniowa tarta ze śliwkami - rewelacyjny jesienny deser na pochmurne popołudnie, który poprawi nastrój.
Kroki postępowania

Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. ¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm spód i boki, resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do lodówki.

Masa: Z mleka, cukru i z proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Jajka ubijamy ze śmietanką i dodajemy do ciepłej masy budyniowej, miksujemy mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję.



ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta. Wkładamy tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut - do lekkiego zrumienienia. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Można oprószyć pudrem przed podaniem. Słodkich wypieków :)
Deser który powstał na prośbę moich dzieci, które kochają budyń, zresztą kto go nie lubi. Idealnie kruche ciasto, masa budyniowa ze śmietanką i jajkami i lekko kwaśne śliwki, które doskonale przełamują słodycz całego ciasta. Budyniowa tarta ze śliwkami pachnie i smakuje wspaniale.
Komentarze (7)