Tarta budyniowa ze śliwkami

Tarta budyniowa ze śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na pyszną tartę budyniową ze śliwkami. Kruche ciasto, masa budyniowa i śliwki to główne składniki tego pysznego ciasta. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    1,5 szklanki
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • masło

    25 dag
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Nadzienie

  • mleko

    1/2 litra
  • budyń śmietankowy

    1 duże na 750 ml mleka opakowanie
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • śliwki węgierki

    30-40 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tarta budyniowa ze śliwkami

Rewelacyjnie kruchy spód, lekka jak piórko masa budyniowa, sezonowe owoce. Czego chcieć więcej? Budyniowa tarta ze śliwkami - rewelacyjny jesienny deser na pochmurne popołudnie, który poprawi nastrój. 

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta budyniowa ze śliwkami foto

Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. ¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm spód i boki, resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do lodówki.

Krok 2 - Tarta budyniowa ze śliwkami foto

Masa: Z mleka, cukru i z proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Jajka ubijamy ze śmietanką i dodajemy do ciepłej masy budyniowej, miksujemy mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję.

Krok 3 - Tarta budyniowa ze śliwkami foto
Tak przygotowane nadzienie wylewamy na ciasto.
Krok 4 - Tarta budyniowa ze śliwkami foto
Na wierzchu układamy pokrojone śliwki skórką do dołu,
Krok 5 - Tarta budyniowa ze śliwkami foto

ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta. Wkładamy tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut - do lekkiego zrumienienia. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Można oprószyć pudrem przed podaniem. Słodkich wypieków :)

Deser który powstał na prośbę moich dzieci, które kochają budyń, zresztą kto go nie lubi. Idealnie kruche ciasto, masa budyniowa ze śmietanką i jajkami i lekko kwaśne śliwki, które doskonale przełamują słodycz całego ciasta. Budyniowa tarta ze śliwkami pachnie i smakuje wspaniale.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

magdow 25.10.2016 13:50
jeszcze nie próbowałam takiego
cris04 25.09.2016 21:55
uwielbiam kruche ciasto z budyniem!
Wiktoria29 25.09.2016 14:50
musiała być pyszna
Stenka 25.09.2016 12:14
apetycznie wygląda
dodi 25.09.2016 11:31
bardzo apetycznie wyglada
2milutka 25.09.2016 11:14
Dziękuję ;)
Ewa Wojtaszko 25.09.2016 11:14
u Ciebie zawsze pysznie !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat