tarta amerykańska

tarta amerykańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    15 dag
  • jajo

  • Nadzienie:

  • jabłka

    1,5 kg
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • cynamon

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Rozetrzeć mąkę, cukier i zimne masło palcami, dodać 3 łyżki lodowatej wody i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 min.
Jabłka pokroić na ósemki, włożć do rondla, wlać lyżkę wody, sok z cytryny, cynamon, cukier i dusić.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć forme do tarty, posypać rodzynkami i rozłożyć jabłka. Reszte ciasta rozwałkować, po środku wytni otwór w kształcie gwiazdki, ciastem przykryć jabłka i skleić palcami spód i wierzch. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz ok 30 min w 180 stopniach.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

13.07.2011 07:51
pycha

iknkirke

22.01.2011 12:26
Apetycznie wygląda. Smakuje pewnie super.

Dorota76

14.12.2010 22:30
zjadła bym taką

gryczyn

22.09.2010 09:32
Bardzo efektowna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat