Tarta al'a rafaello

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło lub margaryna

    100 g
  • cukier trzcinowy

    100 g
  • jajko

    1 szt.

nadzienie

  • śmietanka 36%

    200 ml
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    3 łyżki
  • wiórki kokosowe

    150 g

dekoracja

  • biała czekolada

    70 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto:
Mąkę łączę z posiekanym masłem, dodaję cukier oraz jajko. Zagniatam ciasto.
Schładzam w lodówce 30 min.
Następnie z ciasta rozwałkowuję cienki placek. Wykładam nim formę do tarty. Grubo na ścinakach.
Widelcem nakłuwam surowe ciasto. Rozgrzewam piekarnik do 180 st., formę z ciastem wkładam do piekarnika, a na środek stawiam mniejszą foremkę lub suchą fasolę do obciążenia tarty, by środek nie wyrósł. Po 15 minutach pieczenia wyjmuję małą foremkę/fasolę i piekę jeszcze ciasto około 15 min.

farsz:
Bardzo schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, dodaję cukier puder i cały czas ubijając. Po łyżce dodaję mascarpone i ubijam, aż uzyskam jednolity krem. Na koniec wrzucam wiórki kokosowe, następnie łyżką mieszam wszystko razem.
Na ostudzone ciasto wykładam krem kokosowy.

Dekoracja:
Biała czekoladę ścieramy za pomocą tarki - jeśli chcemy drobne wiórki, natomiast, jeżeli chcemy przyozdobić tartę większymi kawałkami (jak na moim zdjęciu), można zetrzeć czekoladę za pomocą tradycyjnej obieraczki do warzyw.

tarta
Całość należy wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 22.01.2016 19:57
wygląda pysznie
Madzai 22.01.2016 17:54
Lubię kokosowe przysmaki
Mama niejadka 22.01.2016 17:07
Pyszna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat