Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tahini - pasta sezamowa.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziarna sezamu 200 gram
oliwa 8-10 łyżek

Porada

Pastę można przechowywać w lodówce kilka tygodni.

Przepis i sposób przygotowania na: Tahini - pasta sezamowa.

Na suchej patelni prażymy nasz sezam. Ostrożnie! Nie wolno go przypalić, bo będzie gorzki.

Wrzucamy sezam do malaksera i zaczynami miksować.

Na początku idzie to dość opornie i wygląda, jakby nigdy miało się to nie udać
Ale z minuty na minutę nasza pasta powinna stawać się coraz bardziej płynna(jeśli nie, dodajcie po łyżce oliwy).

Gotową pastę przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 09.02.2015 13:46
spróbuję i ja zrobić
ada.la 21.04.2014 13:25
ciekawy przepis
Wiktoria29 20.04.2014 20:17
używa się jej w kuchni np.chińskiej, zawsze chciałam takiej spróbować
Smaczna_B 20.04.2014 18:20
coś nowego
Triss 20.04.2014 16:44
super przepis na domową pastę.;)
IZABELA29 20.04.2014 09:27
do czego się ją używa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak