Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z bobem, boczkiem, bazylią i parmezanem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron tagliatelle 150-200 gram
bób 200 gram
boczek wędzony 4 duże plastry
jogurt naturalny 2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa
bazylia świeża 1 garść
parmezan do posypania
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z bobem, boczkiem, bazylią i parmezanem

Bób wypłukać, zalać zimną wodą, dodać sól i cukier. Gotować 15 minut od momentu wrzenia wody. Odcedzić, a gdy bób przestygnie, obrać go ze skórki.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy wytopi się trochę tłuszczu, wrzucić bób i smażyć razem kilka minut.
Dodać jogurt naturalny, paprykę wędzoną, pieprz i sól. Wymieszać i dusić 1-2 minuty. Następnie dodać makaron, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Nałożyć na talerze, skropić oliwą z oliwek, posypać posiekaną bazylią oraz startym parmezanem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 18.07.2017 12:00
Pysznie wygląda, moje smaki :)
SzczyptaChili 18.07.2017 09:44
Mniam , musi smakować obłędnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak