Szynkowar - szynka z szynki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    1,1 kg
  • saletra potasowa

    2 g
  • sól

    20 g
  • przyprawa do szynki

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie mielone

    sztypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    sztypta
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • woda

    50 ml
  • żelatyna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynkowar - szynka z szynki foto
Szynkę pokroić na kawałki 3 cm. Dodać przyprawę , ziele angielskie, sól, saletrę. Masować 15 minut. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach powtórzyć masowanie mięsa przez 10 minut.
Krok 2 - Szynkowar - szynka z szynki foto
Po upływie doby wyjąć mięso z lodówki. Włożyć do szynkowaru. Dodać wodę i żelatynę, rozmaryn, czosnek. Zamknąć worek i wieko szynkowara.
Krok 3 - Szynkowar - szynka z szynki foto
Włożyć szynkowar do garnka z wodą. Doprowadzić wodę do temperatury 70-80 stopni. Parzyć 2,5 godziny.
Krok 4 - Szynkowar - szynka z szynki foto
Po czasie parzenia zostawić szynkowar do ostygnięcia i włożyć do lodówki na około 1 2 godzin. Po tym czasie wyciągnąć szynkę z szymowara.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 07.04.2015 09:57
bardzo dobra szyneczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat