Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli...

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 80 dag
papryka mielona 2 łyżeczki
seler 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
papryczka chilli 1 mała suszona

Przepis i sposób przygotowania na: szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli...

Kroki postępowania

1
karkówkę bez kości w całości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym - obsypać papryką wędzoną, solą morską, pieprzem, selerem suszonym mielonym, pokruszoną papryczką chilli
Krok 1 - szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli... foto
2
całe mięso dobrze nacierac z 2-3 minuty, schować do pojemnika, przykryc i do lodówki na kilka godzin (8 h) - można ze 3-4 razy mięso ponacierać
Krok 2 - szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli... foto
3
mięso pokroić na grubsze plastry tak, aby pasowały do szynkowara - układać w woreczku plaster, posypac ciut żelatyną i tak do ostatniego plastra, z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, szynkowar zamknąć, docisnąć sprężyną i zostawić na blacie na 1 godzinę
Krok 3 - szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli... foto
4
włożyć do zimnej wody, parzyć w temperaturze 85 C około 80 minut - nie gotować - gotowe wyjąć z garnka i wystudzone schować do lodówki najlepiej na całą noc
Krok 4 - szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli... foto
5
mięsko jest pyszne, kruche, dobrze się kroi i jest bez soli peklującej, dzięki papryce wędzonej ma delikatny posmak wędzenia..............SMACZNEGO!!!
Krok 5 - szynkowar-karkówka z papryką wędzoną bez peklosoli... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 03.04.2015 14:52
rewelacyjna wędlinka
bertpvd 03.04.2015 13:17
pyszne danie
marcia7 03.04.2015 13:10
idealne na wielkanocny stół
Laila2786 03.04.2015 12:47
bardzo apetyczna
R'n'G Kitchen 03.04.2015 11:20
Ależ smacznie wygląda! Mniam
wwwiolka 03.04.2015 10:13
Bardzo fajny przepis.
Aleksandra/Olcia 03.04.2015 09:53
pychotka takie mięcho
gosia56 03.04.2015 09:31
super wędlinka;)
Edith85 03.04.2015 08:12
wygląda idealnie :)
Motorek 03.04.2015 07:55
bardzo dobre
berys18 03.04.2015 07:45
domowe mięsko zawsze najsmaczniejsze
olkaaa 03.04.2015 07:29
chętnie spróbuję
fotoviderek 03.04.2015 07:00
Karkóweczka pierwsza klasa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak