Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pałki z kurczaka
6 sztuk -
mięso mielone drobiowe
65 dag -
oliwki zielone
10 dag/opakowanie -
majeranek
2 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki -
cukier
1/2 łyżeczki -
woda zimna
150 ml
Przepis i sposób przygotowania szynkowar-drobiowa oliwkowa wędlina...
dodałam 65 dag mielonego mięsa z indyka - jeśli mięska z udek będzie wagowo mniej czy więcej to odpowiednio dodać mielonego mięsa do 80 dag wsadu
mięso wymieszać na kleistą masę z wszystkimi pozostałymi składnikami - oliwki na sitku opłukać z zalewy wodą
mięso przełożyć do woreczka, włożyć do szynkowara, usunąć nadmiar powietrza i zawiązać
zamknąć szynkowar i do lodówki na 48 godzin
szynkowar postawić na podkładkę / ściereczka/ w garnku i po uzyskaniu temperatury 85 C parzyć /nie gotować/ 65 minut
szynkowar opłukać pod zimną wodą i schować do lodówki najlepiej na całą noc
smaczna, delikatna domowa wędlina dla amatorów oliwek............SMACZNEGO!!!
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)