Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka wieprzowa w sosie selerowo-serowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 1/2 kg
tłuszcz do smażenia

Sos selerowo-serowy

seler korzeniowy 1/2 szt
jogurt naturalny 3 łyżki
masło 2 łyżki
ser żółty 5 plasterków
woda zimna 5 łyżek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól i pieprz do smaku
ząbek czosnku 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka wieprzowa w sosie selerowo-serowym

1. Mięso oczyścić, osolić i posypać pieprzem, układać na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Podlać gorącą wodą, dusić ok 1h. Mięso pokroić w plastry grubości 2cm, posypać gałką muszkatałową, dusić ok 30 min do momentu aż mięso będzie kruche i złociste.
2. Wykonać sos: seler potrzeć na tarce o grubych oczkach, usmażyć na maśle, dodać wodę, czosnek przeciśnięty przez praskę i ser żółty pokrojony w drobną kostkę, chwilkę dusić. Do jogurtu dodać kilka łyżeczek selera wraz z sosem, w celu zahartowania i dodać do całości. Doprawić do smaku.
3. Mięso podawać polane sosem lub pokrojone plastry mięsa można dodać do sosu i dusić w nim kilka minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 13.03.2017 09:06
zjadłabym pycha
gusia1000 13.03.2017 00:01
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak