Szynka w sosie własnym z cząbrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • marchewka

    1 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • cebula biała

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • mąka

    1 łyżka
  • cząber

    2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • koper świeży

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • olej rzepakowy do smażenia

  • masło

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na delikatną i soczystą szynkę wieprzową skąpaną w sosie własnym z dodatkiem warzyw i intensywnej nuty cząbru. Całość jest smakowita, pożywna i bardzo aromatyczna - wydobywa pełnię smaku polskich ziół :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Oczyszczoną szynkę kroimy w plastry, a następnie smażymy ją z obu stron na oleju rzepakowym (do lekkiego zarumienienia). Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy (na małym ogniu).

KROK 2. Na pozostałym ze smażenia mięsa oleju szklimy pokrojone w kostkę cebule, a następnie dodajemy do nich startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę - smażymy chwilę, aby wydobyć ich smak. Na koniec smażenia dodajemy także 2 drobno pokrojone ząbki czosnku.

KROK 3. Podsmażone warzywa przekładamy do gotującego się mięsa, dodajemy cząber, majeranek, obie papryki oraz drobno posiekany koper i dusimy wszystko na malutkim ogniu do momentu uzyskania przez mięso odpowiedniej miękkości (około 1,5 godziny).

KROK 4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i smażymy na lekko złocisty kolor. Powstałą zasmażkę dodajemy do sosu i doprawiamy go solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Gotową szynkę w sosie własnym podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej komponuje się z polską klasyką: puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela427 08.03.2016 19:13
pyszny obiadek
Bernadeta1 07.03.2016 17:55
bardzo smaczny obiadek
MałaMi89 07.03.2016 16:44
Pyszna propozycja obiadowa :)
idealme 07.03.2016 15:44
bardzo smaczne:))
Agnieszka-87-25 07.03.2016 14:30
bardzo apetyczne
berys18 07.03.2016 12:41
apetyczne mięsko
dom-agi 07.03.2016 12:12
Na pewno pyszna!
IZABELA29 07.03.2016 11:17
Smacznie wyglada
JulkaTomeczek 07.03.2016 11:16
Smaczne danie
norweska20 07.03.2016 11:06
smakowita propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat