Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynki wieprzowej
1,5 kg -
białego wytrawnego wina
200 ml -
czosnku
3 ząbki -
dymki
2 cebule -
miodu
2 łyżki -
Musztarda rosyjska Prymat
1 łyżka -
Kolendra cała Prymat
Przepis i sposób przygotowania Szynka w słodko-kwaśnej marynacie
Szynkę oczyścić, umyć, osuszyć i umieścić w szklanym naczyniu. Zalać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 80 minut w temperaturze 180ºC (w początkowej fazie pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową). Tak przygotowana szynka jest idealnym zamiennikiem \"kupnych\" wędlin.
Komentarze (10)