Szynka w słodko-kwaśnej marynacie

Szynka w słodko-kwaśnej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynki wieprzowej

    1,5 kg
  • białego wytrawnego wina

    200 ml
  • czosnku

    3 ząbki
  • dymki

    2 cebule
  • miodu

    2 łyżki
  • Musztarda rosyjska Prymat

    1 łyżka
  • Kolendra cała Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szynka w słodko-kwaśnej marynacie

Przygotować marynatę: w rondlu umieścić białe wytrawne wino, ząbki czosnku pokrojone na plastry, cebulę pokrojoną w piórka, miód, musztardę oraz przyprawy (ziarnka kolendry rozgnieść, a liść laurowy pokruszyć). Zagotować i ostudzić.

Szynkę oczyścić, umyć, osuszyć i umieścić w szklanym naczyniu. Zalać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 80 minut w temperaturze 180ºC (w początkowej fazie pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową). Tak przygotowana szynka jest idealnym zamiennikiem \"kupnych\" wędlin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

asia92wp 26.10.2012 19:09
mniam
IlonaAlbertos 10.04.2012 14:27
Bardzo apetycznie wygląda.
Baska Kaska 31.07.2011 21:10
rewelacja
Misiek1 27.06.2011 10:31
Pewnie by mi smakowała:)
berys18 11.05.2011 09:23
wygląda apetycznie
berys18 11.05.2011 09:23
wygląda apetycznie
MAR3STA 26.04.2011 18:46
jaka apetyczna;)
pawel6 26.04.2011 13:35
super!
Gosia40 13.04.2011 06:52
Jak dla mnie - idealna kompozycja:)
aguus 12.04.2011 07:56
Lubię taką:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat