Szynka w słodko-kwaśnej marynacie

Szynka w słodko-kwaśnej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynki wieprzowej

    1,5 kg
  • białego wytrawnego wina

    200 ml
  • czosnku

    3 ząbki
  • dymki

    2 cebule
  • miodu

    2 łyżki
  • musztardy rosyjskiej

    1 łyżka
  • kolendra cała Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę: w rondlu umieścić białe wytrawne wino, ząbki czosnku pokrojone na plastry, cebulę pokrojoną w piórka, miód, musztardę oraz przyprawy (ziarnka kolendry rozgnieść, a liść laurowy pokruszyć). Zagotować i ostudzić.

Szynkę oczyścić, umyć, osuszyć i umieścić w szklanym naczyniu. Zalać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 80 minut w temperaturze 180ºC (w początkowej fazie pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową). Tak przygotowana szynka jest idealnym zamiennikiem \"kupnych\" wędlin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asia92wp

26.10.2012 19:09
mniam

IlonaAlbertos

10.04.2012 14:27
Bardzo apetycznie wygląda.

Baska Kaska

31.07.2011 21:10
rewelacja

Misiek1

27.06.2011 10:31
Pewnie by mi smakowała:)

berys18

11.05.2011 09:23
wygląda apetycznie

berys18

11.05.2011 09:23
wygląda apetycznie

MAR3STA

26.04.2011 18:46
jaka apetyczna;)

pawel6

26.04.2011 13:35
super!

Gosia40

13.04.2011 06:52
Jak dla mnie - idealna kompozycja:)

aguus

12.04.2011 07:56
Lubię taką:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat