Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie

Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • majeranek

    1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/2 łyżeczki

Zalewa

  • woda zimna

    2 litry
  • sól

    3 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziaren
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziaren
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 listki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • majonez

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie foto
Szynkę nacieram w 1/2 łyżeczki majeranku i ziół prowansalskich - wstawiam na godzinkę do lodówki.
Krok 2 - Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie foto
W garnku gotuję wodę, sól oraz cukier. W tym czasie na talerzyku przygotowuję ząbki czosnku oraz wszystkie ziołowe składniki zalewy.
Krok 3 - Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie foto
Wsypuję zawartość talerzyka do zalewy, dodaję 2 łyżki majonezu i doprowadzam do wrzenia (majonez początkowo rozwarstwi się, ale nie należy się tym przejmować). Zalewę studzę, następnie wkładam do niej szynkę i ponownie doprowadzam do wrzenia - od tego momentu gotuję 10min, pozostawiam do ostygnięcia i wstawiam na noc do lodówki (mięso powinno być całe zanurzone).
Krok 4 - Szynka gotowana w ziołowo-majonezowej zalewie foto
Następnego dnia wstawiam garnek na gaz, znowu doprowadzam do wrzenia i ponownie gotuję 10 minut -pozostawiam do ostygnięcia i wstawiam na kolejną noc do lodówki. Rano ostatni raz gotuję 10 minut, czekam, aż ostygnie, wyjmuję szynkę , odsączam ją i mięsko jest gotowe do jedzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

W poszukiwaniu inspiracji 24.05.2015 16:12
Domowa wędlina... Uwielbiam :)
Janina 24.05.2015 14:34
Najlepsze swojskie wyroby:)
barbara11561 24.05.2015 14:29
Bardzo lubię takie mięska:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat