Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka duszona w białym winie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 6 kotletów
białe wino 1,5 szklanki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka
cebula biała 1 szt
kostka rosołowa 1 szt.
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka duszona w białym winie

Kroki postępowania

1
Szynkę kroimy na plastry ok. 1 cm, delikatnie rozbijamy pięścią. Solimy i pieprzymy z obu stron
Krok 1 - Szynka duszona w białym winie foto
2
Kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju
Krok 2 - Szynka duszona w białym winie foto
3
Kiedy mięso się zarumieni z jednej strony, obracamy je i dorzucamy pokrojoną cebulkę. Przykrywamy i lekko dusimy
Krok 3 - Szynka duszona w białym winie foto
4
Dolewamy do mięsa białe wino i dusimy. Kiedy wino wyparuje dolewamy rozpuszczoną we wrzątku kostkę rosołową - nie za dużo wody aby sos się nie rozrzedził za mocno. Doprawiamy do smaku, ewentualnie zagęszczamy mąką.
Krok 4 - Szynka duszona w białym winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 27.07.2014 11:10
wyglada kusząco
Adam/ZUB3R 22.07.2014 09:43
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak