szybkowar-pyszny boczek do pieczywa...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy

    1,3 kg
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 opakowanie
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    5 sztuk
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mało tłusty kawałek boczku wieprzowego ze skórą bez kości umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć

skórę naciąć skośnie, boczek dobrze natrzeć przyprawą do wieprzowiny i schować do lodówki najlepiej na całą noc

w garnku szybkowara na łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty z praski, wlać wodę

zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 80 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić do dobrego wystudzenia w lodówce

zebrać z wierzchu tłuszcz, zostawić tylko galaretkę, boczek cienko kroić do pieczywa - boczek jest kruchy, mięciutki i smakuje z chrzanem lub ćwikłą.........SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 10.09.2017 12:11
To coś dla nas <3 Idealny :P Mniam <3
jejkuchnia 10.09.2017 09:11
Rewelacyjny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat