Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie rogaliki z nadzieniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
jajko 2 sztuki
masło 250 gram
drożdże 50 gram
cukier 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki
marmolada 1 słoik

Masa jabłkowa

jabłka 5 sztuk
cynamon 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Porada

Rogaliki możemy przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać cukrem. Wtedy ich powierzchnia jest chrupiąca i złota.

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie rogaliki z nadzieniem

Jabłka prażone:
1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Odciskamy sok, przelewamy go do kubka, miąższ wrzucamy do rondla.
2. Miąższ podgrzewamy, dodajemy cynamon i cukier, mieszamy. Jeśli będzie za gęsty lub będzie się przypalał- dodajemy soku.
3. Zdejmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto na rogaliki:
1. Drożdże ucieramy z cukrem i śmietaną.
2. Mąkę mieszamy z zimnym masłem (najlepiej pokroić je w kosteczkę).
3. Formujemy kopczyk z mąki i masła. Dodajemy jajka i drożdże. Mieszamy.
4. Wstawiamy do lodówki na 30 min.

Rogaliki:
1. Ciasto dzielimy na równe części, z każdej formujemy kulkę.
2. Kulkę rozwałkowujemy na dość spore i cienkie koła.
3. Nożem dzielimy koła jak pizze- od 8 do 16 trójkątów (ja dzieliłam na 16, wolę mniejsze rogale).
4. Marmoladę nakładamy łyżeczką na szerszy koniec i zwijamy w rogaliki.
5. Jabłka nakładamy cienka warstwą na całe ciasto i zwijamy.
6. Pieczemy do zrumienienia (u mnie około 15 min) w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 08.02.2015 11:27
pyszniutkie rogaliki :-)
irenka 07.02.2015 21:36
pyszniutkie,lubię
Zdzisław 07.02.2015 19:40
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak