Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie rogaliki z nadzieniem
1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Odciskamy sok, przelewamy go do kubka, miąższ wrzucamy do rondla.
2. Miąższ podgrzewamy, dodajemy cynamon i cukier, mieszamy. Jeśli będzie za gęsty lub będzie się przypalał- dodajemy soku.
3. Zdejmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto na rogaliki:
1. Drożdże ucieramy z cukrem i śmietaną.
2. Mąkę mieszamy z zimnym masłem (najlepiej pokroić je w kosteczkę).
3. Formujemy kopczyk z mąki i masła. Dodajemy jajka i drożdże. Mieszamy.
4. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
Rogaliki:
1. Ciasto dzielimy na równe części, z każdej formujemy kulkę.
2. Kulkę rozwałkowujemy na dość spore i cienkie koła.
3. Nożem dzielimy koła jak pizze- od 8 do 16 trójkątów (ja dzieliłam na 16, wolę mniejsze rogale).
4. Marmoladę nakładamy łyżeczką na szerszy koniec i zwijamy w rogaliki.
5. Jabłka nakładamy cienka warstwą na całe ciasto i zwijamy.
6. Pieczemy do zrumienienia (u mnie około 15 min) w 180 stopniach.