Szybkie drożdżówki! :)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    6 i 1/4
  • żółtko jajek

    7
  • olej

    1/2 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • drożdże

    1 10 dag
  • mleko

    2 szklanki
  • sól

    szczypta
  • mąka

    1/2 szklanki
  • maso

    50 gram
  • cukier

    4 łyżki
  • marmolada

    1
  • białko

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Cukier rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pokruszone drożdże.
Rozczyn wlać do mąki.
Dodać żółtka, olej, sól i wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Nie czekać aż ciasto wyrośnie!

Kruszonka: składniki połączyć jak na kruszonkę.

Natłuszczonymi rękami brać porcję ciasta, formować bułki.
Układać na natłuszczonej blasze.
W bułkach zrobić dołki, nałożyć marmoladę (można też robić bułki z budyniem, serem).
Posmarować rozmąconym białkiem, posypać kruszonką.
Piec około 25 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 04.08.2013 08:04
Poproszę o jedną drożdzóweczkę.
everay 03.08.2013 21:06
pysznie wyglądają:)
msmors 03.08.2013 18:58
uwielbiam takie drożdżówki
marcia7 03.08.2013 18:39
idealne na drugie śniadanie
Janina 03.08.2013 15:20
Fajne bułeczki;)
halina17 03.08.2013 14:26
Smaczne drożdżówki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat