Szybki torcik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • masło roślinne

    25 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • kremówka

    1,5 szklanki
  • czekolada

    3 kostki
  • skórka pomaraczowa

    2 łyżki
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • wiśnie kandyzowane

    20 sztuk
  • sok pomarańczowy

    100 (świeżo wyciśnięty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Masło roślinne należy utrzeć wraz z białym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy i przesiane mąki. Z białek ubić pianę i wmieszać ją w masę. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką małej tortownicy i piec je w temp. 200 stopni przez około 45 minut. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić z żelatyną. Śmietaną przełożyć blaty ciasta, posmarować nią wierzch i brzegi. Ciasto udekorować kandyzowanymi wiśniami i posypać startą czekoladą. Zamiast czekolady można użyć gotowej posypki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 03.02.2012 00:26
szybki i pyszny, czyli to co lubię :)
Barbara55 11.06.2011 13:27
lubię torciki
pioge7 01.03.2011 15:17
super
rakow2 11.02.2011 15:05
torcik to torcik
Iwusia 05.11.2010 22:48
Po przepisie wnioskuję że pyszne :)
Paweł29 27.08.2010 18:54
Heheh
Krzysztof42 17.08.2010 14:12
szybki bo szybko go się zjada?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat