Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki drożdżowy makowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg
drożdże 5 dag
cukier 4 łyżki
jaja 2
mleko 250 ml
masło 3 łyżki
esencja waniliowa do smaku
masa makowa duża puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki drożdżowy makowiec

Mąkę przesiewamy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Do mąki wsypujemy cukier, dodajemy masło, jedno całe jajko i jedno żółtko i wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie ubijamy białko i łączymy je z masą makową. Dodajemy odrobinę esencji waniliowej. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy, dzielimy na pół i rozwałkowujemy. Smarujemy masą makową i zwijamy makowce. Układamy w keksówkach i po ok 15 minutach wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w 190°C. Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy np. orzeszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 09.04.2015 12:32
makowiec smacznie wygląda
adelajda 26.02.2014 16:28
smakowity makowiec :)
nogawkuchni 26.02.2014 14:43
Bardzo lubię makowce,świetne ciasto na deser do kawy i do kubka mleka, prezentuje się smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak