Szufada wołowa z czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowiny bez kości

    1,5kg
  • boczku

    10dag
  • mąki

    2łyzki
  • czosnku

    1 główka
  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • marchewki

    po 15dag
  • pietruszki

  • selera

  • i cebuli

  • czerwonego wina(wytrawnego)

    1/4l
  • świeże zioła do dekoracji

  • chleb razowy

    starty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso rozbijamy tłuczkiem, szpikujemy cienkimi paseczkami boczku i ząbkami czosnku. Posypujemy solą i pieprzem, oprószamy mąką. Zrumieniamy na rozgrzanym oleju. następnie skrapiamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Warzywa kroimy na małe kawałki, przekładamy do mięsa. Na ok. 15min przed końcem duszenia wlewamy czerwone wino. Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry. Sos z mięsa mieszamy z chlebem i gotujemy kilka minut, przecieramy przez sito. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Polewamy mięso, krótko zapiekamy. Szufadę przekładamy na półmisek, dekorujemy ziołami. Danie doskonale smakuje z makaronem i buraczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 17.11.2011 20:42
rewelka
magical66 01.12.2010 17:17
super
Zoso 07.11.2010 19:29
Fajny przepis na niedzielny obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat