Szpinakowe babeczki "Leśny Mech"

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto 12 szt.

  • mąka tortowa

    1/2 szkl.
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szkl.
  • olej

    1/2 szkl.
  • cukier

    1/2 szkl.
  • jaja

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • szpinak mrożony

    220 gram

Dodatkowo

  • borówki

    125 gram
  • śmietana kremówka

    150 ml.
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy olej miksując na małych obrotach. Następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Szpinak odmrozić i przecedzić z wody. Dodawać stopniowo do masy, mieszając szpatułką. Masa powinna być ani gęsta ani rzadka. Papilotki układamy w formie do babeczek. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta. Układamy 3 borówki i ponownie zalewamy ciastem do 3/4 foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 15-20 min.
Gdy babeczki ostygną udekorować je ubitą śmietaną z cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 13.03.2015 17:39
super babeczki
Ola1young 13.03.2015 13:28
apetyczny deser
ada.la 12.03.2015 21:31
fajny pomysł na zielone babeczki
DorotaZ 12.03.2015 19:44
Ciekawa jestem smaku:)
paulette17 12.03.2015 19:36
Dziękuje wszystkim za miłe komentarze :)
IKrakowianka 12.03.2015 18:34
super wyglądają
Renataj 12.03.2015 18:05
Pięknie i apetycznie się prezentują.
gosia56 12.03.2015 18:01
moje ulubione babeczki
IZABELA29 12.03.2015 18:01
fajnie wykonane
Franciszek 12.03.2015 17:45
Piękne ...:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat