Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak na ciepło.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak mrożony 450 g
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
jajko 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
ser żółty 2 plastry
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak na ciepło.

Kroki postępowania

1
Mąkę i masło przełożyć do garnka i podgrzać robiąc w ten sposób tak zwaną zasmażkę.Gdy masło się rozpuści i połączy z mąką dodać do garnka szpinak(użyłam mrożonego,rozdrobnionego szpinaku,który oczywiście wcześniej rozmroziłam). Wszystko zamieszać i przez moment podgrzewać.
Krok 1 - Szpinak na ciepło. foto
2
Po chwili dodać jajko i przeciśnięty przez praskę,wyciskacz czosnek.Ponownie całość zamieszać i jeszcze przez jakiś czas podgrzewać w miarę często mieszając,bo szpinak w tej formie lubi się przypalać.
Krok 2 - Szpinak na ciepło. foto
3
Na sam koniec podgrzewania dodać porwany na mniejsze kawałki żółty ser.Całość podgrzewać do momentu,aż ser się roztopi, rozpuści, połączy się z resztą szpinakowej mieszanki.Pod koniec podgrzewania doprawić szpinak solą i pieprzem do smaku.
Szpinak to świetne źródło wielu niezbędnych człowiekowi witamin,wartości odżywczych.Zawiera dużo żelaza,fosforu, wapnia, magnezu i dużo można by tu jeszcze wyliczać.Smak w ten sposób przyrządzonego szpinaku jest wyrazisty,intensywnie i przyjemnie czosnkowy,ser wzbogaca smak i powoduje,że szpinak ma smakowitą, ciągnąca się konsystencję.Często robi się u nas w domu ten szpinak i wykorzystuje się go na wiele sposobów-jako smarowidło do chleba,nadzienie do naleśników, \dodatek do makaronu,czy po prostu zjada się go samego i też jest pysznie.Tak przyrządzony szpinak z pewnością powinien przekonać do siebie smakiem nawet tego,kto za szpinakiem nie przepada.
Krok 3 - Szpinak na ciepło. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 12.03.2014 10:09
mniam mniam
fotoviderek 24.05.2013 09:37
Taki szpinak doda siły :)
gosia1988 23.05.2013 12:44
uwielbiam szpinak
EWI 23.05.2013 12:38
uwielbiam mniam
David 23.05.2013 12:16
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak