Szpianakowo żurawinowe muffinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    3 szt
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • szpinak mrożony

    0,5 szklanki
  • olej

    0,5 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • konfitura żurawinowa

    100 g
  • żurawina suszona

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrażamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy szpinak z olejem oraz partiami mąkę z proszkiem. Do foremek na muffinki wlewamy po jednej dużej łyżce masy. Na środku układamy łyżeczkę konfitury żurawinowej, wlewamy drugą łyżkę masy. Na wierzchu układamy suszoną żurawinę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 19.11.2016 16:06
Fajny pomył;))
olkaaa 19.11.2016 12:35
Ciekawe polaczenie
MAR3STA 18.11.2016 21:51
świetny pomysł
Iwusia 18.11.2016 21:47
wspaniała propozycja
VioletoweKucharzenie 18.11.2016 20:41
Małe szpinakowe babeczki z słodkim nadzieniem żurawinowym. Połączenie szpinaku z żurawiną jest zdrową wersją deseru.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat