Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagowo-pieczarkowy sos do makaronu

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 6 dużych sztuk
szparagi białe 450 g
tymianek cytrynowy 4 gałązki
wino białe wytrawne 150 ml
śmietana kremówka 150 g
mąka pszenna 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
masło 1-2 łyżki
makaron grube wstążki 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagowo-pieczarkowy sos do makaronu

Kroki postępowania

1
Szparagi obierz, zaczynając zawsze od główki w dół, końcówki odetnij. Można je pociąć na 2-3 kawałki. Pieczarki oczyść, pokrój w plastry.
Krok 1 - Szparagowo-pieczarkowy sos do makaronu foto
2
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, przesmaż je krótko. Na patelnię nalej 1/2 szkl. wody, zagotuj, dodaj po 1 łyżecce soli i cukru, włóż szparagi i gotuj 6-7 minut, by były jędrne. Dolej wino i gotuj z 5-6 minut.
Krok 2 - Szparagowo-pieczarkowy sos do makaronu foto
3
Do śmietanki dodaj mąkę i intensywnie wymieszaj, by nie było grudek. Do gotujących się warzyw wlej śmietankę i szybko i energicznie wymieszaj. Sos powinien zgęstnieć. Dołóż listki tymianku, sos dopraw solą i pieprzem.
Krok 3 - Szparagowo-pieczarkowy sos do makaronu foto
4
Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Makaron można dodać na patelnię do ciepłego sosu, delikatnie wymieszać i od razu podawać.
Krok 4 - Szparagowo-pieczarkowy sos do makaronu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 07.06.2016 23:17
o tak! bardzo
smerfetka79 07.06.2016 19:54
jak pięknie podane!
Aleksandra/Olcia 07.06.2016 13:42
apetyczne
Futka 07.06.2016 13:28
Wspaniały i bardzo smaczny sos :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak