SZPARAGI ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ Z SERA I BUŁKI TARTEJ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szparagi białe

    400 gram
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1,5 litra
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • natka pietruszki

    1 łyżka

Kruszonka

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • ser cheddar

    50 gram
  • masło

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SZPARAGI ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ Z SERA I BUŁKI TARTEJ foto
Szparagi obrać i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny,cukru i soli morskiej tak aby ich główki wystawały ponad powierzchnię i bardzo krótko je obgotować wystarczą 3-4 minuty.Obgotowane szparagi przelać zimną wodą i osuszyć.
Krok 2 - SZPARAGI ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ Z SERA I BUŁKI TARTEJ foto
Do miski wsypać bułkę tartą dodać schłodzone masło pokrojone na kawałki oraz ser starty na tarce o drobnych oczkach i zrobić kruszonkę.
Krok 3 - SZPARAGI ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ Z SERA I BUŁKI TARTEJ foto
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.Obgotowane szparagi przeciąć na pół i ułożyć w natłuszczonym naczyniu.
Krok 4 - SZPARAGI ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ Z SERA I BUŁKI TARTEJ foto
Szparagi równomiernie na całej powierzchni posypać kruszonką zrobioną z sera i bułki tartej.
Krok 5 - SZPARAGI ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ Z SERA I BUŁKI TARTEJ foto
Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.Gotowe szparagi przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 17.03.2015 21:38
chętnie wypróbuję
Krzysztof15 17.03.2015 21:26
pyszne szparagi
pajbek 17.03.2015 21:06
Muszą być pyszne te szparagi
Barbara777 17.03.2015 19:42
smaczne szparagi
Renata9 17.03.2015 19:18
Pyszne szparagi :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat