Szczawiowa zupa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rosół drobiowy

    1,5-2 litry (może być z kostki)
  • szczaw

    4-5 garści
  • ziemniaki

    5 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • kiełbasa biała

    20 dag
  • jajka

    4 sztuki ugotowane na twardo
  • śmietana

    2 łyżki do zabielenia
  • mąka

    0,5 łyżki do zagęszczenia
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • szczypiorek

    do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczaw przebieramy. Płukany kroimy na mniejsze części. Masło roztapiamy na patelni. Dusimy na nim przygotowany szczaw delikatnie go soląc.

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w talarki. Tak przygotowane składniki gotujemy do miękkości w rosole. Następnie dokładamy do rosołu szczaw oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy razem około 10 minut. Zupę zabielamy i zagęszczamy ( W tym celu w części rosołu mieszamy mąkę i śmietanę. Mieszaninę wlewamy na gotująca zupę). Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku.

Zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z jajkiem oraz pokrojoną zieleniną.
Jadwiga/Jaga85
Zupa szczawiowa-obecnie może nieco zapomniana. Moi rodzice kojarzą ją ze swoim dzieciństwem. Jeśli ktoś lubi kwaskowate zupy , np. ogórkową ta z pewnością także mu posmakuje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 20.05.2014 00:19
wygląda kusząco
luna76 07.05.2014 19:33
Obłędna !!!
Mniam 03.05.2014 15:13
O rety jak ja dawno jadłam taką zupę!
Ewelina1991 03.05.2014 10:02
smaczna zupka
Ola1984 03.05.2014 08:47
Fajna szczawiowa, ja podaję ją z jajkiem, ale bez białej kiełbasy.
Jusiaa 03.05.2014 07:31
Wiosenna zupka, przepyszna :)
gusia1000 03.05.2014 00:39
Dobra zupa. Gotuję taką.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat