Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
piersi z kurczaka
600 g -
marynata słodko-kwaśna Prymat
1 szt -
chili
1 szczypta -
imbir
1 szczypta -
oliwa
150 ml -
papryczka chili
1 szt -
kolorowe papryki
80 g -
boczek
50 g -
cebula
1 szt -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Szaszłyk drobiowy z kolorowymi paprykami i bekonem w zalewie słodko kwaśnej
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso, paprykę, boczek i cebulę pokroić w kostkę wielkości 1,5 x 1,5 cm. Marynatę i wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą z oliwek, winem i pokrojoną w cienkie paseczki /julienne/ papryczką chili. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na ok. 3-4 godziny. Po wyjęciu z marynaty kurczaka nabijać na szpadki do szaszłyków na przemian ze sparzoną cebulą, papryką oraz boczkiem. Szaszłyki grillować ok. 10-15 minut, podlewając je od czasu do czasu pozostałą marynatą.
Komentarze (6)