Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
jajko 2 sztuki
margaryna 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej roślinny
cukier drobny 2 szklanki
masło roślinne 100 g
dżem truskawkowy 8 łyżek
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z truskawkami

Na stolnicę wsypujemy 3 szklanki, 1 szklankę cukru, jaja, proszek do pieczenia i margarynę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy je na posmarowaną olejem , dużą blachę.
Jabłka obieramy i część kroimy w kostkę, a część ścieramy na tarce jarzynówce. Jabłka wykładamy na ciasto. Posypujemy owoce połową szklanki cukru. Miejscowo wykładamy dżem truskawkowy, tworząc łatki na owocach.
Masło, 1 szklankę mąki i pół szklanki cukru łączymy ze sobą tworząc kruszonkę. Posypujemy jabłka przygotowaną kruszonką.
Ciasto wkładamy do piekarnika na godzinę, rozgrzanego do temperatury 180stopni.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 25.04.2013 11:38
czekam na truskawki ,więc wszystko przede mną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak