Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto kruche
w opisie -
jabłka
1,5 kg -
rodzynki
100 gram -
kandyzowana skórka pomarańczy
25 gram -
cukier
1/4 szklanki -
Kwas cytrynowy Prymat
-
przyprawa do szarlotki
1 opak
Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką
Kroki postępowania
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 żółtka
1 całej jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło siekamy z mąką, następnie wbijamy jajka, wsypujemy szklankę cukru i dodajemy śmietanę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto, następnie dzielimy na 2 części (jedna większa od drugiej). Mniejszą formujemy w cienki wałek, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika.
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)