Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką

Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kruche

    w opisie
  • jabłka

    1,5 kg
  • rodzynki

    100 gram
  • kandyzowana skórka pomarańczy

    25 gram
  • cukier

    1/4 szklanki
  • Kwas cytrynowy Prymat

  • przyprawa do szarlotki

    1 opak
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką

Kroki postępowania

Krok 1 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto
Na wstępie dodam, że szarlotkę w takiej postaci robiłam po raz pierwszy w życiu i nieskromnie przyznam, że nigdy lepszej nie jadłam : ) Na początku musimy przygotować masę jabłkową.
Krok 2 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę - przekładamy do garnka z szerokim i grubym dnem. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier, przyprawę do szarlotki oraz nieco cytrynowego kwasku - prażymy je ok. 6-8 minut,tak aby jabłka się nie rozpadły, ale aby wytworzyło się nieco soku.
Krok 3 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 żółtka
1 całej jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło siekamy z mąką, następnie wbijamy jajka, wsypujemy szklankę cukru i dodajemy śmietanę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto, następnie dzielimy na 2 części (jedna większa od drugiej). Mniejszą formujemy w cienki wałek, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika.
Krok 4 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto
Większą część ciasta wałkujemy na tak duży prostokąt aby wyłożyć nim dno i boki prostokątnej blaszki,nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzane piekarnika na 10 minut (180*). Po tym czasie ciasto obficie przesypujemy bułką tartą i wykładamy masę jabłkową.
Krok 5 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto
Na grubych oczkach ścieramy pozostałe ciasto i szarlotkę pieczemy jeszcze ok. 45 minut.
Krok 6 - Szarlotka z rodzynkami i kandyzowaną skórką foto
Ostudzone ciasto można podawać do zjedzenia :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Kuchenka 23.01.2014 21:19
bardzo ładnie się prezentuje
Katarzyna/kate1980 09.01.2014 20:17
ciekawy przepis z tą skórką
anemon 09.01.2014 12:26
Bardzo lubię takie klasyczne szarlotki, a rodzynki u mnie są prawie zawsze, tylko ja zawsze wcześniej przelewam je wrzątkiem. Nie masz racji, Twoja szarlotka wygląda okazale i bardzo apetycznie.
everay 09.01.2014 11:40
mniam mniam:))
babajaga1969 09.01.2014 10:55
wygląda bardzo smacznie - lubię szarlotkę
Ania321 09.01.2014 10:27
uwielbiam szarlotkę, a Twoja wygląda przepysznie :)
Paolcia 09.01.2014 09:18
smaczne tooo ;)
Mniam 09.01.2014 09:07
Podoba mi się pomysł, szczególnie ze skórką pomarańczową. Z chęcią bym spróbowała Twojej szarlotki.
aniagdz 09.01.2014 09:02
wygląda przepysznie:D
gosia47-47 09.01.2014 08:58
na pewno będzie smakować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat