Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z pianką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
żółtko jajek 4
masło 20 dag
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olejek waniliowy 4-5 kropel

Masa jabłkowa

jabłko winne 1-1,5 kg
sok z cytryny 1 łyżka
woda 1 łyżka
cukier 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka
Śliwki z kompotu 20 sztuk

Ciast bezowe

białko 4
cukier 1/2 szklanki
sól szczypta
budyń waniliowy bez cukru 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z pianką

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia i masło, posiekać. Kolejno dodać ubite na puszystą masę żółtka z cukrem oraz kilka kropel aromatu. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Krok 1 - Szarlotka z pianką foto
2
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny. Dodać wodę i skórkę pomarańczową i pod przykryciem dusić kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wsypać cukier i jeszcze chwilę dusić do rozpuszczenia.
Krok 2 - Szarlotka z pianką foto
4
Białka ubić ze szczypta soli i cukrem na sztywną pianę, na końcu dodać budyń, delikatnie mieszając.
Dużą formę (23/40) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować i rozłożyć większą część ciasta, nakłuwając widelcem. Kolejno wyłożyć jabłka oraz śliwki. (U mnie śliwki z cukru, ale można użyć świeżych).
Krok 3 - Szarlotka z pianką foto
5
Na masę jabłkową wyłożyć bezę, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 °C, przez ok.40 min.
Krok 4 - Szarlotka z pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak