Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
3 szklanki -
cukier
1 szklanka -
margaryna
250 gram -
jajko
2 sztuki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Nadzienie
-
cynamon
1 łyżeczka -
jabłka
1-1,5 kg
Przepis i sposób przygotowania SZARLOTKA Z PAPIERÓWKAMI
2/ Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i chwilę prażyć aż sok odparuje i staną się lekko gęste. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, a na wierzch rozwałkować druga część ciasta ( można zrobić z niej kratkę lub zetrzeć na tartce po uprzednim schłodzeniu w lodówce). Szarlotkę piec na złoto ok 40 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się