SZARLOTKA Z PAPIERÓWKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    250 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Nadzienie

  • cynamon

    1 łyżeczka
  • jabłka

    1-1,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wylepić prostokątną blachę 36x20 (wcześniej nasmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) i podpiec w temperaturze 180 stopni kilka minut na złoto.

2/ Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i chwilę prażyć aż sok odparuje i staną się lekko gęste. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, a na wierzch rozwałkować druga część ciasta ( można zrobić z niej kratkę lub zetrzeć na tartce po uprzednim schłodzeniu w lodówce). Szarlotkę piec na złoto ok 40 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia35 24.03.2015 09:34
idealna do kawy
Krzysztof15 24.03.2015 07:00
bardzo lubie
barbara11561 23.03.2015 22:09
Moje ulubione ciasto
as28 23.03.2015 21:16
mniam mniam
Gracer 23.03.2015 20:39
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat