Szarlotka z cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 25 dag mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 2 dag drożdży

  • litra mleka

  • łyżka cukru

  • torebka cukru waniliowego

  • Nadzienie:

  • 75 dag jabłek

  • szklanka cukru cynamonowego

  • kruszonka

  • po 8 łyżek mąki, masła, cukru

  • olej roślinny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę oleju i szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z cukrem waniliowym, rozprowadzić ciepłym mlekiem, wlać do mąki i robotem kuchennym wyrobić gładkie ciasto. Lekko zwilżyć wodą i pod przykryciem postawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, brzegi ciasta wyciągnąć do góry. Obrane i pokrojone w plastry jabłka wyłożyć na spód ciasta, posypać cukrem cynamonowym i pod przykryciem pozostawić na 15 minut po czym przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ze składników wyrobić kruszonkę, posypać ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 200 C przez około 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat