Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe
To ciasto z dyni:
- jest fit, bo zawiera niewiele cukru i oleju;
- ma dodatek cynamonu, więc pięknie pachnie;
- jest szybkie w przygotowaniu;
- robisz je z tartej, surowej dyni.
1. Przesiewamy mąkę a proszkiem i sodą, dodajemy sól i cynamon, mieszamy. Do osobnej miski wbijamy jajka, ucieramy je z cukrem. Stale mieszając, dodajemy na zmianę olej i suche składniki.
2. Oczyszczoną dynię ścieramy na tarce z małymi oczkami i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Formę (u mnie 21 na 25 cm, ale można użyć też keksówki, będzie wtedy wyższe) wysmarować masłem, posypać bułką i przełożyć do niej ciasto.
3. Piec ok.50 min w temp. 170°C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!