Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

churros z czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Churros z sosem czekoladowym, to śniadaniowy przysmak wywodzący się z Hiszpanii. Najlepiej smakuje zaraz po odsączeniu z tłuszczu i oczywiście z dodatkiem czekolady lub innego słodkiego zamiennika. Jeśli naszła Was ochota na pączki w hiszpańskiej wersji - koniecznie wypróbujcie przygotować je z tego przepisu.

Składniki:

mąka 250 ml
masło 50 gram
woda 200 ml
czekolada gorzka 100 gram
czekolada mleczna 50 gram
cukier
cynamon
sól
olej roślinny

Przepis i sposób przygotowania na: churros z czekoladą

Churros to hiszpański smakołyk przygotowywany z ciasta parzonego, przeciskany przez maszynkę (dzięki czemu zawdzięcza swój charakterystyczny wzór) i wrzucany na rozgrzany tłuszcz. Churros zwane są hiszpańskimi pączkami, jednak w porównaniu do tych, które doskonale znamy są mniej słodkie. Aby dodać im słodyczy, obtacza się je w cukrze lub podaje z czekoladą, sosem karmelowym, a nawet bitą czekoladą. 

Parzone ciasto robimy tak.

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, w rondelku rozpuszczamy masło z wodą i czekamy aż się zagotuje. Gorące wlewamy do mąki i od razy miksujemy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie rozgrzewamy w rondelku olej na głębokie smażenie.
Do churros można użyć rękawa cukierniczego wyciskając kolejne porcje na rozgrzany tłuszcz. Ja próbowałam szprycować ale moja szpryca tego nie wytrzymała i się rozpadła więc formowałam ręką pałeczki z ciasta, też wyszły dobre. Smażyć na złoto brązowe, odsączyć z nadmiaru oleju i potem obtaczać w cukrze a najlepiej w cukrze z cynamonem.

Trzeba tak na próbę zrobić, bo za grube mogą się nie usmażyć w środku. Nasz wyszły chrupiące i pyyyyszne.


Do tego sos czekoladowy:
W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i mieszamy aż wyjdzie gęsta błyszcząca masa czekoladowa.
Churros w cukrze są słodkie więc czekolada może być zupełnie gorzka. Ja dodaję trochę mlecznej bo nie każdemu gorzka smakuje.

Pamiętajcie, by przygotowane kawałki ciasta na churros wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz. Wtedy szybko się usmażą, nie wpoją oleju i będą chrupiące. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak