churros z czekoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 ml
  • masło

    50 gram
  • woda

    200 ml
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • czekolada mleczna

    50 gram
  • cukier

  • cynamon

  • sól

  • olej roślinny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Parzone ciasto robimy tak.

Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, w rondelku rozpuszczamy masło z wodą i czekamy aż się zagotuje. Gorące wlewamy do mąki i od razy miksujemy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie rozgrzewamy w rondelku olej na głębokie smażenie.
Do churros można użyć rękawa cukierniczego wyciskając kolejne porcje na rozgrzany tłuszcz. Ja próbowałam szprycować ale moja szpryca tego nie wytrzymała i się rozpadła więc formowałam ręką pałeczki z ciasta, też wyszły dobre. Smażyć na złoto brązowe, odsączyć z nadmiaru oleju i potem obtaczać w cukrze a najlepiej w cukrze z cynamonem.

Trzeba tak na próbę zrobić, bo za grube mogą się nie usmażyć w środku. Nasz wyszły chrupiące i pyyyyszne.


Do tego sos czekoladowy:
W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i mieszamy aż wyjdzie gęsta błyszcząca masa czekoladowa.
Churros w cukrze są słodkie więc czekolada może być zupełnie gorzka. Ja dodaję trochę mlecznej bo nie każdemu gorzka smakuje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat