Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sypana z kaszą manną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza manna 1 szklanka
mąka kukurydziana 1/3 szklanki
mąka ryżowa 1/3 szklanki
mąka jaglana 1/3 szklanki
masło 100 gram
cynamon
cukier 3/4 szklanki
jabłka 1 kg

Porada

Przed krojeniem musi wystygnąć, inaczej może się rozwalić... Na wierzchnią warstwę polecam ułożyć sporo masła - inaczej suche składniki się nie zwiążą i jedząc możecie czuć ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana z kaszą manną

Wykonanie:
1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Suche składniki (mąki, cukier, kasza manna,cukier) mieszamy w misce.
3. Tortownicę smarujemy masłem. Na dno wsypujemy około 1/2 suchych składników. Na to kładziemy cienkie plasterki masła. Następnie połowę jabłek. Sypiemy cynamonem.
4. Kolejna warstwa suchych składników, masło, jabłka, cynamon i na wierzch reszta suchych składników i masła.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak