Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SZARLOTKA SYPANA

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
kasza manna 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło 150 gram
jabłka 1500 gram
cynamon Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: SZARLOTKA SYPANA

Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do nich cynamon. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy równe części i przekładamy je jabłkami w kolejności: ciasto/jabłka/ciasto/jabłka/ciasto. Na wierzch ścieramy masło. Ja wierz posypała brązowym cukrem. Utworzyła się chrupiąca skorupka. Proponuję także ponakłówać ciasto wykałaczką, aby masło przeszło przez wszystkie warstwy. Pieczemy do momentu, aż wierzch będzie zarumieniony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anula 30.11.2012 18:13
Polecam, mnie bardzo smakowała:)
cris04 16.11.2012 20:17
Taka prosta w wykonaniu,a jeszcze jej nie robiłam....chyba pora wypróbować!
Kate3 13.11.2012 09:40
Szarlotka na ciepło, a do tego lody waniliowe.. Rewelacja!
justys759 12.11.2012 18:56
pyszności
Agnieszka91 12.11.2012 13:54
pychotka
Aleksandra15 12.11.2012 12:29
Mmm... szarlotka! Uwielbiam połączenie jabłek z cynamonem ;-)
Piotr-21 12.11.2012 12:15
apetyczna
uqash24 12.11.2012 12:14
mniam, mniam :)
Goya 12.11.2012 12:11
mniam
Bogusiaz 12.11.2012 12:10
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak