Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jaja
6 sztuka -
cukier
3/4 szklanki -
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka ziemniaczana
2 łyzki -
mus z jabłek
2 litry -
galaretki jasne
3 sztuki -
Masa śmietankowa
-
śmietana kremowa 30% lub 36%
0,5 l -
cukier waniliowy
3-4 łyżki -
jogurt naturalny
3-4 łyzki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
Przepis i sposób przygotowania Szarlotka po królewksu (z bitą śmietaną)
2. Jabłka podgrzewamy z galaretkami (wsypujemy suchy proszek, nie rozpuszczamy w wodzie) do rozpuszczenia- doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą masę wykładamy na biszkopt- możemy go delikatnie nasączyć nakropkiem- np. woda z cytryną-ale biszkopt i tak będzie dosyć wilgotny od jabłek.Odstawiamy do stężenia
3. Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec jogurt i cukier waniliowy.Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Wykładamy na masę jabłkową i odstawiamy do stężenia. Gdy masa zesztywnieje dekorujemy startą czekoladą- u mnie mleczna- wystarczą 2 paski.
Komentarze (9)