Szarlotka po królewksu (z bitą śmietaną)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 sztuka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyzki
  • mus z jabłek

    2 litry
  • galaretki jasne

    3 sztuki
  • Masa śmietankowa

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    0,5 l
  • cukier waniliowy

    3-4 łyżki
  • jogurt naturalny

    3-4 łyzki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier- cały czas miksując. Do ubitej piany dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy-najlepiej drewnianą łyżką i przekładamy do dużej formy- u mnie trochę większa od standardowej wielkości blaszki. Pieczemy ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do 165-170 stopni- bez termoobiegu ostatnie 5 minut dopiekamy -góra dół lub z termoobiegiem.Studzimy.

2. Jabłka podgrzewamy z galaretkami (wsypujemy suchy proszek, nie rozpuszczamy w wodzie) do rozpuszczenia- doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą masę wykładamy na biszkopt- możemy go delikatnie nasączyć nakropkiem- np. woda z cytryną-ale biszkopt i tak będzie dosyć wilgotny od jabłek.Odstawiamy do stężenia

3. Kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec jogurt i cukier waniliowy.Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Wykładamy na masę jabłkową i odstawiamy do stężenia. Gdy masa zesztywnieje dekorujemy startą czekoladą- u mnie mleczna- wystarczą 2 paski.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 05.05.2016 21:07
rewelacyjna szarlotka
Jadwiga/Jaga85 01.10.2013 23:24
Pycha ciasto!!!
Janina 01.10.2013 12:09
Bardzo lubię szarlotki;)
bietka 01.10.2013 09:55
musi być pyszna :)
2milutka 01.10.2013 07:36
super wyglada aż chce się kawałeczek:)
monisia1977 01.10.2013 07:04
super ciacho
sylwia_mc 01.10.2013 07:00
zaiste wygląda bardzo po królewsku, piękna:)
sanielcia 30.09.2013 23:37
Faktycznie królewska ta szarlotka :)
V_kuchareczka 30.09.2013 23:31
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat