SZARLOTKA NA BISZKOPCIE POD LEŚNĄ KOŁDERKĄ

SZARLOTKA NA BISZKOPCIE POD LEŚNĄ KOŁDERKĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt.
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżka
  • jabłka

    1 kg
  • ocet

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • galaretka cytrynowa

    2 szt.
  • Składniki na piankę:

  • bita śmietana

    2 opakowania
  • galaretka owoce leśne

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie marmoladki:

Jabłka kroimy w grubą kostkę, skrapiamy octem i odstawiamy na parę godzin. Następnie wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około godziny cały czas mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto.

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie pianki owocowej:

Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku według opisu na opakowaniu i łączymy z tężejącą galaretką. Nakładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy owocami leśnym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

23.09.2013 21:08
wygląda fenomenalnie :)

sanielcia

23.09.2013 19:33
fajny przepis ale najlepsza w tym ciescie to ta kolderka :)

dwa pokoje z kuchnią

23.09.2013 18:07
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat