Szarlotka klasztorna z Amaretto siostry Marty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    250 gram
  • mąka

    500 gram
  • ugotowane na twardo żółtka

    5 sztuk
  • cukier

    120 gram
  • proszek do pieczenia

    łyżka
  • sól

    szczypta
  • jabłka

    1.5 kg
  • cynamon do jabłek

    łyżka
  • likier amaretto

    kieliszek
  • cukier

    100 (do nadzienia)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odkroić 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika, resztę ciasta schować do lodówki na około 2 godz by się schłodziło. Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć nim blachę (24x28 cm). Wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 190st aby podpiekło się z wierzchu.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z cynamonem i cukrem. Wyjąć ciasto, rozłożyć na nim równą warstwą jabłka. Skropić kieliszkiem Amaretto. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim jabłka.

Piec około 45 minut na złoty kolor w temp 180st.

Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
artur7 22.03.2013 14:48
ulubiony jabłecznik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat