Szarlotka bez pieczenia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • biszkopty okrągłe

    1 op
  • galaretka cytrynowa

    1 op
  • śmietana 30%

    250 ml
  • masło

    100 g
  • mąka ziemniaczana

  • cynamon

    do smak
  • cukier

    do smaku
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, kroimy w 2 cm kostkę. Podsmażamy na maśle. Doprawiamy do smaku cynamonem i 6 cukrem. Zalewamy 150 ml wody i gotujemy , aby jabłka zmiękły , ale nie straciły kształtu, całość zagęszczamy zawiesiną z mąki i zimnej wody. Jabłka przekładamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i odstawiamy do wystygnięcia . Galaretkę przygotowujemy w połowie wody zalecanej na opakowani i pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z ostudzoną galaretką . Masę śmietanową przelewamy do tortownic na przestudzoną masę z jabłek. Całość wstawiamy do lodówki na 1,5 do 2 godzin aby masy dobrze stężały.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miroslawa 07.02.2013 05:11
rewelacja, wygląda cudnie
gosia56 06.02.2013 22:00
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat