Szarlotka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    6 średnich
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    0,5 szklanki
  • jajko

    2
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy,wykrawamy środki i kroimy na drobne kawałki,wkładamy do dużej miski.Zasypujemy jedną szklanką cukru i cukrem waniliowym,chwilę mieszamy drewnianą łyżką,żeby owoce całe pokryły się cukrem i puściły sok.Wsypujemy do jabłek mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszamy.Następnie wlewamy do ciasta olej,wbijamy jajka i mieszamy tak aby jabłka pokryły się ciastem.Blachę (o średnicy 24-26 cm lub keksową) smarujemy cienką warstwą oleju.Wykładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. , pieczemy ok 60 minut.Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 26.09.2014 22:29
pysznie wygląda
as28 26.09.2014 16:39
bardzo lubie szarlotke

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat